Ròtova torna a escaldar raïm 65 anys després

L’escaldà tindrà lloc diumenge 29 d’agost, al riurau de la Rogeta, Centre d’Interpretació de la Cultura de la Pansa. L’assistència requereix inscripció prèvia, com a meusra antiCOVID-19.

El riurau de la Rogeta, seu del Centre d’Interpretació de la Pansa, a Ròtova, acull diumenge de matí la Festa de l’escaldà del municipi. Les últimes vegades que es va escaldar a Ròtova fou, entre d’altres, al riurau dels mestrets, a la dècada dels 50 del segle XX, els propietaris del qual eren els germans Elies, Maria i Conxeta; al riurau de Bernardino; i al riurau del Coeter, cap a l’any 1957 La vinya va deixar de donar rendiment. Vora 65 anys anys després de la desaparició d’aquesta activitat, Ròtova tornarà a escaldar raïm de moscatell, un procés mitjançant el qual s’obté la pansa, en aquesta ocasió com un acte de record, de reunió i de retrobament amb una activitat agrícola ja desapareguda. Esta activitat ha estat declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial pel Consell de la Generalitat Valenciana. L’Ajuntament de Ròtova ha condicionat el fornal, per poder escaldar una mostra de raïm. “Volem donar-hi vida i sentit a este espai pensat per a transmetre la memòria de la pansa”.

La programació començarà a les 8.45h, amb el toc de la dolçaina. Els assistents podran viure l’escaldà, amb una exposició pràctica del procés. El riurau de la Rogeta (o del Roig) es troba als afores del municipi, a la Serreta, en direcció a Llocnou de Sant Jeroni. El dia abans, dissabte de matí, a les 10h, tindrà lloc un taller de canyissos a la plaça Major de Ròtova, introduït per un contacontes, amb “El conte del dia de l’escaldà” (del volum ‘Contes del pansero’, de Josep Castelló i Vives, editat per Edicions del Bullent).

Les dos jornades comptaran amb mesures de seguretat contra la COVID-19 i l’aforament serà limitat, per la qual cosa requereixen cita prèvia. Per apuntar-se, cal enviar un whatsapp al 678 62 15 92 o apuntar-se al correu cultura@rotova.es, i rebre’n confirmació.

En l’activitat col·laboren el Col·lectiu Vall de Vernissa, el Centre Excursionista de Ròtova i l’Associació Riuraus al Vernissa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top